Articole Nașpa Rău

Cum putem evita dezastrul în alegeri

Aș dori să felicit PSD-ul. Da, fără ironie, pot spune că au găsit formula perfectă pentru o guvernare eternă: vin la putere pe voturile analfabeților, iar apoi în patru ani de guvernare fac tot posibilul pentru a crește această categorie socială, sau pentru a diminua, prin emigrare, categoria celor cu mai mult de trei neuroni în cap. Rezultatul? O nouă majoritate gata de a vota PSD. Această explicație este singura pe care am găsit-o pentru rezultatele ultimelor sondaje. Cum să avem guverne bune, dacă votanții sunt așa cum sunt? Cred că așteptăm prea mult de la ei… Dacă lumea s-ar deștepta, și ar gândi mai mult înainte de a vota, atunci lucrurile ar merge mult mai bine. Deoarece această condiție este o minune de proporții biblice, voi da alte posibilități, mai puțin utopice, pentru salvarea țării:

1. Creșterea taxei TV la un minim de 5 milioane pe lună.
E prea mult? Deloc. Dacă nu-ți permiți să dai 5 milioane pe lună pentru a te uita la televizor înseamnă una din două: sau pierzi prea multă vreme în fața televizorului în loc să pui mâna să muncești pentru a ieși din rahat, sau, în cazul în care nu ești în stare să faci asta (ești cretin, juvenil sau senil), nu meriți să te uiți pentru că oricum vei extrage de acolo numai prostiile (ex: realizările PSD). Dacă îți permiți să dai acești bani înseamnă că ești prea bogat și ai prea mult timp liber, dar atunci cred că preferințele tale în materie de distracție se vor orienta spre cocaină și sex în grup, ceea ce este mult mai inofensiv din punct de vedere electoral ca privitul la televizor.

2. Inundații în Moldova.
Sunt bune și alunecările de teren, atâta timp cât nu se îndreaptă spre secția de votare. Totuși, inundațiile sunt mai bune, deoarece repulsia față de apă îl va face pe moldovean să stea deoparte, deși nu ar fi exclus să vină precum Ana a lui Manole, prin ploaie, vânt și zăpadă sau orice altă calamitate, pentru a-și împlini fatidicul destin. Păi dacă, Doamne ferește, ar ieși un partid care să încurajeze munca și inițiativele în afaceri, ce motive ar putea ei să mai dea pentru sărăcie?

3. Scoaterea semnelor electorale de pe buletinele de vot.
Știați că aceste semne sunt gândite pentru ca și cei care nu știu să citească să poată vota? Asta nu e glumă, ci o realitate sinistră. Adică o persoană cu nivelul mental al unui copil de 5 ani poate prin votul lui să decidă soarta unei țări! După părerea mea, chiar și dacă nu ar exista semne electorale ar fi prea ușor… Ar trebui ca numele candidaților să fie supuse unui proces de hashing, pe baza codurilor ASCII, iar alegătorului să-i fie prezentată doar lista cu codurile. Deși nici asta nu merge, pentru că am asista la o campanie electorală de genul “Alegeți 0xA077, pentru continuitate pe calea integrării europene!”. Sau ar primi oamenii în cutia poștală fluturași cu un “snapshot” al buletinului de vot, cu ștampila pusă pe codul corect, cum au primit ungurii din Cluj la alegerile locale fluturașe care să le indice cum să pună ștampila pe Ioan Rus, pentru că pentru unii era prea greu să își dea seama ce înseamnă “primar” în românește. Renunț la aceste idei, prostia și analfabetismul vor găsi întotdeauna o cale de a triumfa.

4. Ridicarea pragului de admitere în parlament la 50%.
Ce naiba, ori câștigi alegerile și atunci ai dreptul de a fi parlamentar, ori le pierzi și stai pe tușă, pentru că așa cum e regulamentul acum opoziția are cea mai ușoară treabă: suficiente locuri în parlament, și zero responsabilitate. Cum să nu le placă? Eventual să se mai introducă niște elemente motivaționale, cum ar fi suportarea tuturor cheltuielilor electorale de către cei învinși. Să vezi atunci campanie electorală: ajutaaaaaaaaați un biet candidat să nu dea faliment…

5. Ținerea bătrânilor departe de secțiile de votare.
Ai un bătrân în casă, care insistă să vină cu tine la vot? Nici o problemă, cumpărați o zgardă și un lanț, și priponiți-l la ușa secției până ați terminat de votat. E mult mai simplu decât să-l convingi să voteze cu cine trebuie, pentru că vei primi automat răspunsul cum că tineretul din ziua de azi nu știe nimic.

Cu aceste mici amănunte poate vom reuși. Mai avem două săptămâni să le punem în practică.