Articole Nașpa Rău

Noile reguli ale sportului rege

Bună ziua, copii. Astăzi vom vorbi despre sportul rege, adică regele Cioabă al sportului, adică fotbalul. Chiar dacă România nu a câștigat niciodată vreun campionat mondial sau european, chiar dacă în ultima vreme nu mai reușim nici măcar să ne calificăm la vreun astfel de campionat, toată lumea vorbește despre fotbal. Vorbește despre fotbal chiar și când nu se joacă fotbal: cine unde s-a mai transferat, cât primește salar, sau cu cine se culcă. Ce contează că avem campioni mondiali la gimnastică, la canotaj, la atletism, la înot, astea sunt amănunte, lasă că ei pot muri de foame, în anonimat, în timp ce ziarele, televiziunea și radiourile ne țin la curent cu fiecare beșină a lui Mutu, sau cu fiecare râgâit al lui Becali, o minunată partitură de bârfe, cancanuri și telenovele sub bagheta broscoiului de miez de noapte Ovidiu Ioanițoaia. Procesul etapei, recursul etapei, ce mai urmează, apelul la curtea drepturilor omului a etapei?

Știți de ce fotbalul este cel mai popular sport? De ce sporturi la care suntem campioni nu se pot compara cu fotbalul? Pentru că spectatorii ăia cu 4 clase, diplomă de miner, 40 de ani, 150 de kile și IQ de 30 nu se pot identifica cu sportivii care au calități fizice deosebite sau care se antrenează zilnic câte 10 ore, începând de la vârste fragede, pentru a deveni campioni. Și care nu au timp apoi să se dea în spectacol, după ce au devenit. Dar toată lumea a dat cu piciorul în minge, și toată lumea poate spune, stând în fața televizorului cu berea Bucegi în mână, „băăă, ce ratare, dacă eram eu în locul lui dădeam gol!”. Și cu siguranță toată lumea ar putea să petreacă și să-și piardă nopțile așa cum fac eroii balonului rotund.

Fotbalul este considerat un sport tipic bărbătesc, un sport al cărui practicanți au toate calitățile apreciate la un bărbat. Bărbații îi vor aprecia pentru ieșirile nervoase și înjurăturile citite pe buze la televizor, iar femeile îi vor aprecia pe Mutu și pe Beckham, pentru că așa li se spune în reviste. Și nimic nu e mai masculin decât să te schimonosești și să te vaiți imediat ce ai fost atins de un adversar, cantitatea de vaiete sporind invers proporțional cu distanța față de poarta adversă.

Care e adevărul despre fotbal? Adevărul e că e plictisitor, că 90 de minute se tot plimbă pe teren, și din când în când își mai zic „uite bă, au început spectatorii să plece, hai să mai dăm vreun gol”. Eu propun să schimbăm regulile, ce dracu, e sport masculin, hai să-l facem cu adevărat masculin. Dacă tot avem reforme peste tot, am și eu niște idei care să revitalizeze acest sport.

1. Echipamentul standard al jucătorului de fotbal va fi compus din ghete cu crampoane, măciucă și topor. Crampoanele de la ghete nu vor fi dispuse pe talpă, ci radial, cu o concentrație mai mare la vârful ghetei.

2. Nu va exista minge, deoarece fiecare jucător are două mingi din naștere, sau cel puțin le avea la începutul carierei de fotbalist.

3. Singurul rol al arbitrului va fi de a semnaliza jocul pasiv. Joc pasiv înseamnă că timp de 10 minute nici un jucător nu este omorât. Arbitrul va fi dotat cu o pușcă cu lunetă pentru a corecta situația.

4. Fiecare echipă va avea în componență câte un jucător care va fi desemnat oficial ca Briliantul. Deoarece cuvântul Briliant este prea complicat și poate crea confuzii, briliantul echipei gazdă va fi desemnat cu termenul generic de Mutu, iar cel al echipei oaspete cu numele de Beckham. La partida inaugurală jucată pe baza acestui nou regulament vor participa adevărații Mutu și Beckham.

5. Jocul se încheie când o echipă reușește să dea gol, pe principiul golului de aur. În cazul acesta golul se va numi Golul de Briliant. Scopul fiecărei echipe este de a decapita briliantul advers, și de a introduce capul acestuia în poartă. Încă nu m-am hotărât dacă o echipă trebuie să decapiteze briliantul advers, sau pe al ei, deoarece e cunoscut faptul că brilianții nu sunt agreați nici în cadrul echipei proprii. Regulile vor fi stabilite după câteva partide de încercare, în care vom evalua care dintre reguli produce cea mai multă agresivitate.

6. Nu există limită de timp. Totuși, pentru a crea un dinamism sporit, după 90 de minute spectatorii vor putea intra în teren, putând juca în contul oricăreia dintre echipe, sau chiar împotriva amândurora. Astfel spectatorii vor putea să se simtă cu adevărat părtași la viața sportivă.

7. Datorită recentelor mișcări de emancipare a femeilor, ne vedem nevoiți să eliminăm separarea fotbalului în masculin și feminin. Echipele vor fi mixte, oferind oportunități egale celor două (sau chiar mai multe) sexe.

Ei, cum vă place? Reguli simple, dinamice, eficiente, care vor transforma fotbalul în emisiunea preferată pentru miliarde de spectatori. Mai mult, vor fi așteptate cu interes partidele în care joacă echipa parlamentului român, sau partidele în care participă vedete autohtone și străine. Încă mă mai gândesc dacă nu cumva persoanele publice ar trebui să fie chiar obligate să participe… ar fi o alternativă acceptabilă la alegeri.

NOU: Nașpa Rău este alături de Adrian Mutu. Îmi exprim sincera părere de rău pentru rahatul în care s-a băgat, și îi transmit că va avea oricând loc în campionatele de fotbal organizate conform regulilor de mai sus. Îl aștept cu drag…