Articole Nașpa Rău

Cum se desenează harta unui oraș

Cluj Napoca, un oraș care devine tot mai aglomerat, pe zi ce trece. Străzile nu mai fac față mașinilor, trotuarele nu mai fac față pietonilor, iar de autobuze ce să mai vorbesc… și asta nu la o anumită oră de vârf, ci la orice oră, între 7:30 și 20. Las în seama specialiștilor în urbanism să spună cauza acestor aglomerații, dar îndrăznesc să le indic eu o posibilitate.

Cum a fost desenată harta Clujului?

Păi să ne închipuim că avem o hartă a Transilvaniei, de dimensiuni mari (cam 2 m x 2 m). O întindem pe podea, sau pe pământul din grădină. Apoi mâncăm o cantitate rezonabilă de cașcaval și pilaf de orez, creând o constipație de beton armat. Când în sfârșit ne trece, ne vom așeza pe hartă, cu piciorul stâng pe Sibiu și cu cel drept pe Deva, și ne scremem până reușim golirea. Marcăm perimetrul rezultat pe hartă, și îl botezăm “Centru”. Mic și dens.

După ce am făcut centrul, vom schimba dieta noastră. Vom consuma doar lubeniță (cu tot cu semințe), lapte și bere, iar când ne va trece vom repeta procesul de mai sus. Va rezulta un contur mult mai larg și mai neregulat, pe care îl vom împărți apoi în cartiere de locuit (Zorilor, Gheorghieni, Manaștur. etc). Semințele de lubeniță vor fi împrăștiate în mod uniform în tot perimetrul. Pe acestea le vom numi instituții publice: universități, spitale, centre administrative, școli. Astfel se explică împrăștierea lor prin tot Clujul, făcând ca oamenii să fie în permanentă mișcare prin oraș.

Treaba e gata… Acuma nu mai rămâne decât să așteptăm muștele să se așeze, ceea ce se va întâmpla foarte repede, ocupând fiecare milimetru pătrat. În centru se vor așeza muștele verzi, care vor fi în permanent conflict cu celelalte.