Articole Nașpa Rău

Interviu cu un drac

În ultimele zile cuvântul la modă este exorcismul, adică procedeul prin care cui pe cui se scoate, sau foc pe foc se stinge, adică procedeul prin care un preot cu aspect de drac se luptă cu un drac cu aspect de om. Deoarece noi suntem doar niște bieți muritori, și cunoștințele noastre în materie de supranatural sunt îngrădite de proasta educație pe care am primit-o la școală, sub forma blestematelor materii numite Fizică, Matematică, Astronomie sau Biologie, voi recurge la un interviu cu o persoană direct implicată în incidentul exorcizării criminale: dracul care locuia în măicuța Irina. Să vedem ce are de spus:

Nașpa Rău: bună ziua!
Dracu: bună pe Dracu!

NR: Sunteți nervos… de ce?
D: Păi cine nu ar fi? Sunt sinistrat, tocmai mi-am pierdut casa.

NR: Vă referiți la măicuța Irina?
D: Da, ea era casa mea, și idiotul ăla bărbos nu avea nici un drept să mi-o distrugă!

NR: Dar din ce spuneți dumneavoastră, preotul avea dreptate. Ați posedat-o pe călugăriță, deci avea dreptul să încerce să vă scoată afară.
D: Am posedat-o, e adevărat, dar aveam contract de proprietate. Totul era perfect legal, aveam și mutație, și taxele plătite la zi…

NR: Deci ați posedat-o…
D: Da, am posedat-o în sensul că era locuința mea proprie. Vorbești despre actul meu de proprietate de parcă ar fi vorba de ceva rău.

NR: Și nu este?
D: Aiurea… în mulți oameni locuiesc draci. De fapt, pentru noi oamenii sunt apartamente cu două camere, unii mai confortabili, alții mai puțini confortabili. Majoritatea oamenilor sunt locuiți de un înger și un drac – noi le spunem oameni de tip I.D. Există și tipul D.D. sau I.I., dar sunt mai rari, mai ales specia I.I.

NR: Oamenii D.D, adică drac-drac, ce fel de oameni sunt?
D: De obicei se bagă în politică, în administrația locală, sau se fac lideri de sindicat. Câte unii se ocupă de scris pe Internet.

NR: Să revenim la cazul tău. Tu cu cine locuiai? Cu un înger sau cu un drac?
D: Cu un înger. Săracul, să vedeți ce trist e… Îmi pare rău pentru el, deși sunt diavol. A ajuns în pragul disperării, a intrat într-o bandă de gothici, se îmbracă în negru și ascultă numai Sepultura. Nu e ușor să te trezești fără casă.

NR: Dar nu trebuia să vă gândiți la asta înainte să-i provocați crizele alea?
D: Chiar crezi că noi am fost de vină pentru crizele alea? Doar ești om cu școală! Nu ai auzit că a fost vorba de schizofrenie? Chiar crezi că nouă ne plăceau? Ia gândește-te cum ar fi să înceapă casa ta să se scuture toată și să zbiere? Îți strică toate momentele de liniște, plus că mai trebuie să faci și o grămadă de reparații. În ziua ultimei crize tocmai jucam o partidă de șah cu îngerul, și, ca de obicei, îl băteam, când a început cutremurul. Crede-mă, nu am avut nici o vină.

NR: Ok, încep să vă cred. Mai spuneți-mi despre viața de drac. Nu e cam ciudat să fii drac de călugăriță?
D: E cam plictisitor, e drept, dar e liniște. Eu sunt un drac mai bătrân, și m-am mutat de multe ori. Am avut parte de toate distracțiile, și m-am gândit că voi avea parte de o bătrânețe liniștită. Din păcate m-am înșelat – de fapt m-a înșelat agentul imobiliar. Când te gândești că am vândut un loc într-un senator pentru asta!

NR: Îmi pare rău. Știu că este neplăcut, dar vreau să vă mai întreb câte ceva despre exorcizare. Există cazuri în care acest procedeu are succes? Preotul Daniel a făcut o altă demonstrație, imediat după crimă, și demonstrația se pare că a reușit.
D: Da, sigur, și eu sunt Maica Tereza.

NR: Deci nu au nici un efect aceste slujbe?
D: Ba da, au, cum să nu… ne fac să ne rupem de râs! Sincer, când l-am văzut pe popa ăla cu barba portocalie, m-am gândit că ar putea face o reclamă la Gilette, asta după ce le face un pic de campanie electorală alianței DA pentru anticipate. Ma cam plictisea el cu vorbele alea despre Sfinți și despre Iisus, dar mi-am pus o casetă cu Metallica și am început să dau din cap. Ce bine mă simțeam! Din păcate cred că am cam exagerat cu veselia, și i-am provocat o criză casei mele.

NR: Deci până la urmă tot aveți o parte de vină.
D: Păi știam eu că ăla nu știe de glumă? Credeam că e de gașcă, mai ales că era destul de tânăr. Mai ales că avea plete și barba aia, am crezut că e și el rocker.

NR: Apropo de preotul Daniel Corogeanu, unele ziare l-au numit “Preotul Diavolului”. Ce părere aveți despre asta?
D: Preotul Diavolului? Cum îndrăznesc? El nu e al nostru! El m-a lăsat fără casă, ticălosul.

NR: Și atunci al cui e? Că l-a lăsat și pe înger pe drumuri.
D: Nu știu, dar cred că mai rău ca el nu e nimeni. Deja numele lui a ajuns înjurătură la noi: luate-ar Corogeanu.

NR: Am înțeles. Ceva gânduri pentru cititorii nasparau.com ?
D: Să vă citească în continuare, să nu ia chiar totul în serios, și să mi-i trimită mie pe toți cei care-i enervează. Și să aibă o zi a Dracului de bună! A… și încă ceva: dacă vreunul din voi aveți un loc de drac liber în voi, sunați la numărul +66 666 616. Cereți cu Dănuț.