De la public

Pentru un om obișnuit

Pentru un om obișnuit ca mine sau ca tine, istoria va trece pe lângă noi fără să ne dăm seama, evenimente majore care vor apărea peste 30 de ani în cărțile de istorie vor trece neobservate acum de noi. Generația anilor 20-30 sunt actualii indivizi pe lângă care viața și istoria au trecut cum trece tramvaiul pe lângă mine. E jalnic într-un fel după ce trăiești 70-80 de ani să nu știi nimic despre tot ce ai trait. Cum spunea și Dostoievski, oamenii prin legea firii se împart în 2 categorii: în inferiori (oameni obișnuiți), material uman care servește numai la procreare și oamenii în adevăratul sens al cuvântului, cei care au darul de a spune în mediul lor un cuvânt nou. Acu unde naibii aș fi eu nu știu. Firește se pot face subdiviziuni la infinit, dar trăsăturile acestor 2 categorii rămân aceleași: oamenii care fac parte din prima sunt din firea lor foarte conservatori și supuși și le place să fie supuși și de aceea nu li se pare nimic înjositor, oamenii care fac parte din cea de-a doua categorie încalcă legile sau au tendința să le încalce.

Crimele acestora din urmă sunt relative și de diferite grade, cei mai mulți cer distrugerea lucrului de azi în numele binelui de mâine. Și dacă un astfel de om pentru ideea lui ar trebui să verse sânge, să treacă peste conștiinta lui, ar trebui să i se permită să o facă proporțional cu amploarea ideii lui. Masa nu recunoaște acest drept și de aceea îi spânzură și îi pedepsește mai mult sau mai puțin, așa își îndeplinește cu perfectă dreptate menirea conservatoare ceea ce nu împiedică apoi, ca în generațiile următoare, aceeași masă să îi așeze pe un piedestal și să-i preamarească mai mult sau mai puțin.

Oamenii din prima categorie sunt stăpânii prezentului, cei din a doua stăpânii viitorului. Cei dintâi conservă lumea și o înmulțesc numeric, iar cei dintr-a doua categorie o împing înainte și o duc spre un țel. Și unii și ceilalți au absolut același drept la existență.

Într-un cuvânt, toți au aceleași drepturi deci “Vivre la guerre eternelle” până la Noul Ierusalim, firește! În pofida înclinației spre ascultare, mulți dintre cei din prima categorie, printr-un joc al naturii, chiar dacă ar fi niște dobitoci, se complac în a se crede oameni înaintați, meniți să “distrugă” vechile rânduieli, se cred chemați să spună un cuvânt nou și asta absolut sincer. Cât despre adevărații inovatori, pe ei nici nu-i observă sau îi disprețuiesc ca fiind înapoiați și purtători ai unor idei înjositoare pentru umanitate.

După părerea mea, nu reprezintă un motiv de alarmare deoarece ei nu merg niciodata prea departe. Acești oameni speciali se nasc într-un număr restrâns, nespus de restrâns, după mii de ani de încrucișări între rase abia se naște unul.

Emil Cioran abordează și el această temă a elitelor în cartea sa “Schimbarea la față a României”. El milita pentru crearea unei culturi românești specifice deoarece în acel moment obiectivele politice și militare ale națiunii erau împlinite.

În anul 2004 țara este în haos și cu cultura în jurul anului 1000, deși atunci exista ceva mai mult bun-simț, cu generații întregi sacrificate pe altarul revoluției socialiste. Toți acești bătrâni din jurul nostru cu trupul ramolit și cu privirea oțelită și plină de ură la adresa a tot ce este nou în jurul lor.

Anul Domnului 1989 a reprezentat o schimbare majoră în societatea românească deși unii zic că nu s-a schimbat nimic. Cei care zic asta sunt niște cretini după mine, doar faptul că eu stau acum și scriu aceste rânduri fără să-mi fie frică că voi fi arestat pentru “crimăgândit”, geniala expresie orwelliană, e cea mai valoroasă schimbare posibilă, faptul că pot scrie ce simt și acest lucru îl pot pune pe internet fără frică e o mare schimbare.

Singurii care m-ar contrazice acum sunt bătrânii care îmi vor reproșa că au pensii mici după o viață de muncă și dau vina pentru acest lucru pe guvernările post-decembriste, în special pe cea din 1996-2000.

Ei uită intenționat sau nu, că timp de 45 de ani am avut cel mai cretin sistem economic posibil, totul depinzând de stat, eliminând inițiativa individuală, și oferind posturi cheie în toate funcțiile cheie ale statului unor incapabili cu carnet de partid. Iar după 1989 oligarhii din rândul doi al partidului veniți la putere tot pe voturile babelor și moșilor au jefuit țara prin inginerii financiare de tip mafiot, mă mir că nu vă crapă obrazul de rușine nesimțiților care îmi țineți mie lecții de morală prin autobuze.

În anii ’50 când floarea studențimii române era torturată la Pitești de fostul legionar septembrist Turcanu și gașca lui de lingăi comuniști sub oblăduirea șefului Securității Nikolski (în timpul liber general N.K.V.D.) voi dansați hore la 23 august bucurându-vă de o franzelă, și munceați în fabrici pentru a clădi economia genială comunistă.

Când au venit anii ’80 peste voi de vă tremurau chiloții în timpul iernii și vă duceați după lapte la 4 dimineața, iar actualii guvernanți, fiind pe atunci doar niște puțoi cu facultate care țineau lecții de trai bun poporului, scriind în “Gazeta Socialistă” că economia românească a înregistrat cea mai mare producție din secolul XX, iar magazinele erau goale nu v-ați pus întrebarea pentru ce dracu ați muncit 30 de ani?

În 1989 erați cu lacrimi in ochi că pleacă odiosu cu elicopteru’ dar atât, voi nu vroiați schimbarea regimului, vroiați schimbarea lui Ceaușescu, asta s-a văzut când ați colaborat cu minerii în 1991 indicând pe cei care erau în Piața Universității ca să fie bătuți de acele animale. Din tot ce ați făcut ați făcut ceva care să vă îmbunătățească viața? Normal când privești revoluția la TV și înghiți toate minciunile care ți se oferă după aia, ai tot dreptul să-ți dai cu părerea despre cei care au fost în piață numindu-i golani, dar daca acei golani nu au făcut nimic pentru voi nu e vina lor, voi nu ați făcut nimic pentru nimeni pentru că ați stat și ați mâncat c***t toată viața, și mâncați în continuare, dând vina pe tot ce e în jurul vostru, dar nu pe voi.

Și nici nu puteți întelege nenorociților, nu aveți nici cea mai vagă idee despre istorie, economie, literatură, toată viața doar ați mâncat și ați bârfit, v-ați ignorat copiii și viața complăcându-vă în bârfă și mâncare. Iar acum când copiii voștri, pe propriile lor picioare și-au făcut o viață mai bună, le cereți ajutorul și brusc când e vorba de primit uite cum apar mămicile și tăticii.

De fapt nu vă pasă, nu? Vouă să vă fie bine acum când vă vine sfârșitul vă tăvăliți pe podelele bisericilor implorând îndurare din partea celui de sus, și după aceea mă înjurați pe mine în autobuz mama voastră de îndumnezeiți după o viață de ateism. Moartea vă sperie nu? Sistemul nu vă poate proteja de ea, așa că încercați să găsiț un nou Ceaușescu în Dumnezeu ca să vă protejeze de ce vă sperie, numai că acum nu vă mai sperie capitalismul ci moartea, și o să muriți vă asigur eu.

Dar ați fi în stare să trăiți 10-20 de ani paralizați făcând baie în proriul c***t și pișat chinuindu-i pe cei din jur, preferabil copii, “dând comandă” cum vă place să ziceți. Ați trăi așa foarte bine, țelul vostru ar fi să chinuiți pe alții dar e un țel, nu? Ce pot să zic, mă bucur că sunt contemporan cu voi ca să văd și eu pe viu cum arată “omul comunist”, să mă pot bucura de creația sistemului care a reușit pe deplin să creeze “homo-comunistus”, noua specie de ignorant al problemelor reale ale vieții, dar un profund luptător pentru a-și proteja copertina de la geam de apa vecinului de sus.

Concluzii: fiecare crede ce vrea, dar 3000 de oameni au murit în 1989 pentru ca eu să ascult The Doors și să scriu rahatul de mai sus, iar dreptul la libera exprimare e garantat de constituție, dar fără folos că oricum la cât de imbecil e poporul de toate vârstele, nu va citi nimeni nimic din ceea ce am scris aici, darămite să mai și răspundă, că de e cu chestii din alea vechi care nu le stie nici bunica, deși a trăit atunci așa că de ce să le aflu eu? Mai bine ascult o manea.

A consemnat pentru plăcerea dumneavoastră, Stryker-analist obiectiv al vieții reale și nu numai.