Articole Nașpa Rău

Portretul unui dictator

Nu este cel la care vă gândiți voi. Nu-l veți vedea pe afișele electorale imense, cât un bloc cu patru etaje. Nu are obrăjorii rotofei. Nu are patru case, nu are prea multe ouă, și nu merge la vânătoare. Nu are doctoratul în drept, și nu a scris articole în Scânteia comunistă.

Aspectul exterior al acestui dictator este inconfundabil. Indiferent ce haină poartă, își etalează cu mândrie însemnele puterii sale: urmele de murdărie, combinate cu un miros de transpirație și de fecale, pe care uneori îl maschează cu un miros și mai puternic de tutun “Carpați”. Pe cap poartă coroana, sub formă de clop, căciulă din blană de oaie, sau șapcă de miner. În mână ține sceptrul, care uneori este o sapă, alteori o greblă, un târnăcop sau pur și simplu un par. În cealaltă mână ține sticla de rachiu, ca simbol al abundenței și fericirii imperiului său.

Acest dictator își are tronul în fundul grădinii, într-o construcție minusculă din scânduri. Există o legătură mistică între dictator și tronul său, probabil bazată pe mirosul comun. Chiar dacă dictatorul își va construi o vilă de sute de mii de euro, sala tronului său va rămâne coliba de lemn din grădină.

Dictatorul acesta nu-și va răsfăța prima lui doamnă cu bijuterii din aur, haine de blană și tratamente cosmetice scumpe. El o va pune să stea toată ziua în bucătărie, să facă curat în casă și să facă și să crească copii. Drept mulțumire pentru toate acestea, el o va bate cel puțin odată pe săptămână, pentru a-i aminti de superioritatea lui naturală, și pentru ca ea să se considere o femeie extraordinar de fericită că are un soț așa de puternic.

Lucrurile de care se teme acest dictator cel mai mult sunt apa, săpunul și educația. Și el, și soția lui, evită cu religiozitate apa, acoperindu-și mizeria cu straturi de haine dispuse concentric, numărul straturilor crescând odată cu vârsta. Indiferent de vârstă, educația acestor dictatori este la fel de precară, singura carte care se găsește în casa lor fiind Biblia, pe care nu o citesc ci doar o țin pe post de amuletă ce îndepărtează spiritele rele.

Acțiunile acestor dictatori sunt determinate de sursele temerilor lor. Ei au declarat un război total intelectualilor, care sunt o amenințare la adresa lipsei lor de igienă și cultură. Ei nu vor ezita să folosească forța asupra lor, atunci când este nevoie, dar adevăratul lor mijloc de exercitare a puterii este votul. Ei vor vota întotdeauna împotriva intelectualității, pentru că ei nu vor ca această categorie să aibă puterea. Intelectualii trebuie să muncească, să atragă bani din străinătate, și să plătească impozite pentru ca dictatorii să poată sta fără să muncească, primind ajutoare de la stat. Intelectualii nu trebuie să-și depășească condiția de sclavi.

În România nu este democrație, ci dictatură. Nu dictatura unui om politic sau a altuia, ci dictatura celor primitivi și inculți asupra noastră, a intelectualilor. Ei își vor impune voința, pentru că sunt mulți, și ne urăsc. Dacă în 1989 ar fi fost alegeri libere în loc de revoluție, Ceaușescu ar fi câștigat alegerile. În procent de 40+14%.