Articole Nașpa Rău

Cum ar fi un programator ca președinte

Clasa politică românească este compusă dintr-o largă varietate de profesii. Funcția supremă în stat a fost ocupată pe rând de un pantofar, un inginer hidrotehnician, un profesor geolog și apoi iar de hidrotehnician, ca specialist în știința maselor fluide lipsite de minte. Acum avem de ales între un profesor avocat și un căpitan de marină. Există o superstiție cum că oamenii politici trebuie să aibă profesii de tip juridic sau economic, pentru că cică ar ști cum să respecte legile și cum să conducă o organizație. Sau cum să fenteze legile, și să conducă o organizație având în vedere interesul personal. Eu spun că asta e o prostie. Motivul pentru care avocații sau economiștii sunt cei mai activi în politică este pentru că ei sunt în general oameni care sau nu prea au de lucru, sau nu prea le place să muncească și atunci intră în politică în scopul obținerii unui ban nemuncit (dacă nu mă credeți, gândiți-vă la foștii voștri colegi de liceu care au dat la facultăți economice sau la drept).

De ce să nu punem un programator președinte? Doar pentru că ne apare în minte stereotipul omului neîngrijit, obsedat de calculator, care nu doarme noaptea, care preferă compania calculatorului companiei oamenilor? Nimic mai greșit. De fapt, un programator ar fi președintele ideal pentru România în aceste grele vremuri de tranziție. Haidați să vedem niște motive pentru care am dreptate.

1) Nu-i este scârbă de România. Spre deosebire de un anume președinte de tristă amintire, un programator adevărat (nu din cel care știe numai Java și C#) va vedea în România un sistem de calcul ceva mai vechi (gen 8086), și va considera o adevărată provocare programarea lui, chiar folosind limbaje de nivel jos. Neîncrederea altora în capacitatea lui de a programa acest sistem va fi suficientă pentru a-l motiva pe calea obținerii de performanțe maxime.

2) Are grijă ca sistemul lui să aibă cele mai noi componente. Componentele învechite fizic sau moral nu vor fi menținute în sistem, și în nici un caz în punctele cheie. Ele vor fi înlocuite cu componente noi, de ultimă generație, și cât mai performante. Componentele vechi care încă sunt în stare de funcționare vor putea fi folosite la construirea a diferite automate, de importanță mai redusă, cum ar fi “sistem de măturare pe jos în oraș” sau “sistem de îngrijire a copiilor”. Un programator adevărat nu va irosi resursele.

Inlocuirea unei componente vechi
Îndepărtarea din sistem a unei componente vechi

3) Se pricepe să convingă un sistem lipsit de inteligență să facă ceea ce trebuie. Calculatoarele sunt lipsite de inteligență, și necesită multă răbdare pentru a le convinge să facă ceea ce vrei. De asemenea, dacă programul nu merge așa cum vrea programatorul, acesta nu poate să dea vina pe nimeni, și nu poate să folosească intimidarea pentru a obține funcționalitatea dorită, ci va trebui să se apuce să rescrie codul. Și România este un sistem compus în mare parte din entități lipsite de inteligență (41% votează cu PSD, și 15% cu PRM), cu comportament previzibil, deci se poate gândi un mecanism de programare a lor.

4) Nu-i este frică de schimbare. Pentru un programator schimbarea este zilnică, fie că este una mai mică, precum apariția unui nou limbaj de programare, sau una fundamentală, ca schimbarea sistemului de operare. Un programator va transforma comunismul în capitalism cu aceeași ușurință cu care trece la Linux după ce a folosit Windows. El poate chiar să țină cele două sisteme în paralel pe disc, folosind calitățile fiecărui sistem la maxim (De exemplu una din facilitățile sistemului de operare Comunism este comanda “kill”, cu care poți să pedepsești pe criminali sau pe traficanții de droguri).

5) Nu va mai exista problema limbilor vorbite în administrație și în justiție. Una din sursele de conflict dintre români și minoritățile naționale este utilizarea limbii acestora din urmă în administrație și justiție. Un programator va vedea lipsurile evidente ale oricărei limbi, fie ea română, maghiară sau germană. Fiecare din aceste limbi suferă de ambiguitate, lucru extrem de grav când este vorba de lucruri serioase precum actele oficiale. Ele vor fi înlocuite cu un limbaj nou, portabil, lipsit de ambiguitate, iar frazele construite în acest limbaj vor avea o corectitudine demonstrată matematic. În acest mod se va elimina interpretabilitatea legilor, care este eterna sursă de nenorocire a persoanelor cinstite, de scăpare a persoanelor bogate, și de îmbogățire a avocaților. Avocații vor avea doar un rol de translator în acest limbaj, iar de judecător nu va mai fi nevoie pentru că soluția va fi generată automat de un calculator.

6) Știe să ia ce este bun de la alții, și să țină ce e rău afară. Un programator este tot timpul conectat la Internet, și are astfel acces la tot ce este nou și bun în lume. El folosește programe de tip “firewall” și “antivirus” pentru a se proteja de influențele străine dăunătoare, și deci este un bun cunoscător al politicilor de apărare a țării.

7) Are experiență în administrare economică și militară. Păi toate jocurile de strategie pe care le-a jucat au fost degeaba?

După cum puteți vedea, un programator nu e așa de rău ca președinte. Din păcate, la alegerile astea nu candidează nici unul, pentru că sunt prea ocupați. Nu mai munciți atâta, programatorilor! Țara are nevoie de voi!