Articole Nașpa Rău

Puneți-vă catalizator!

Nu e vorba de mașinile sau de fabricile poluante, ci despre noxele la purtător. Este vorba despre cei care își transformă gura și plămânii în furnal de procesare a nicotinei, și care elimină în aerul din jurul lor minunatele rezultate ale acestui proces tehnologic. Este vorba despre fumători.

Cred că deja v-ați dat seama că nu sunt unul dintre ei. Totuși, dacă vă spun că sportul ăsta mă enervează veți sări de pe scaune contrariați. Ce are dom’le cu fumătorii? Ce rău i-au făcut? Ca să înțelegem ce am eu cu fumătorii, să demontăm câteva din afirmațiile pe care le fac de obicei aceștia în apărarea viciului lor:

“Dacă mor, mor, asta este”

Crezi tu că scapi așa de ușor! Din păcate, fumătorii ajung să facă la bătrânețe tot felul de boli interesante, dintre care cancerul este doar sperietoarea cea mai mare. Dacă aveți printre cunoștințe medici, și prin cap un pic de curiozitate, puteți afla că o mare parte din pacienții care aglomerează spitalele și papă banii de la buget sunt cei care sunt de-o viață buni prieteni cu țigara și cu sticla de alcool. Vin, stau internați câte o lună de zile, și apoi, cum se simt mai bine pleacă acasă la viciile lor. Mai mult, bolnavi internați cu afecțiuni respiratorii grave ies frecvent din salon la o pauză de… țigară.

Să nu fiu înțeles greșit, nu am nimic împotriva faptului că fumătorii suferă și mor, doar e dreptul lor. Ce mă interesează este că eu și alți nefumători contribuim la buget cu sume semnificative, și nu am chef ca prin asta să prelungesc cu încă cinci ani viața unui fumător senil, care își proiectează conținutul faringelui pe asfalt la doi pași de mine. Și că tot veni vorba de cancer: toți fumătorii știu că există această posibilitate. Mai mult, ei bravează cât timp sunt tineri, și au impresia că sunt mari și tari, că se iau la trântă cu Moartea însăși. De ce, atunci, când unul dintre ei află diagnosticul, nu are bunul simț să se sinucidă, sau măcar să aștepte acasă evenimentul despre care vorbea cu atâta curaj cu zece ani înainte? De ce să plătesc eu, sau familia lui, sau societatea în ansamblul ei, privilegiul lui de a fi curajos la bine, și laș la greu?

“Este problema mea ce fac, doar nu te deranjez pe tine”

În afara faptului că eu va trebui să-ți plătesc reparația după ce de bunăvoie ai ieșit din garanție, mai trebuie să-ți inhalez și fumul pe stradă, în holurile instituțiilor publice sau în aproape orice restaurant, pentru că, vezi Doamne, dacă ai mâncat un cârnaț poate nu era afumat, și vrei să fii sigur. Nu mă interesează unde și cum fumați, dar nu am chef să trag în piept beșinile voastre orale nici măcar în trecere. Vreți să fumați în public? Puneți-vă naibii un catalizator Euro 4 în gură, în nas și eventual și în fund, că nu se știe niciodată pe unde scapă toxina.

“Fumătorii sunt majori, și decid singuri ce fac”

Ei bine, aici este problema cea mai gravă. Majoritatea persoanelor fumătoare pe care le cunosc au început cu mult înaintea majoratului. Mai mult, este suficient să privești în jurul tău și vei vedea o grămadă de copii de 10 ani cu țigara în gură. Legal acești copii nu pot procura țigări (am spus legal!), deci pe circuitul țigării de la producător la orificiul bucal al animalului imatur există cel puțin o persoană adultă căreia îi lipsesc vreo 9 grame de plumb în craniu. Am observat că peste tot sunt afișe din acelea cu „nu vindem țigări și alcool persoanelor sub 18 ani”, dar nu există magazin unde să nu se încalce această declarație. Motivația vânzătorilor? Păi că l-a trimis taică-său după țigări, ce era să fac, să nu-i dau? Exact, vaca dracului, să nu-i dai! Pedeapsa pentru acești vânzători, pentru părinții care trimit copiii după țigări, și pentru orice șmecher care învață pe minori să fumeze: ar trebui să fie puși ei să fumeze 100 de pachete de țigări… într-o cameră etanșă, de patru metri pătrați (și aici sunt generos cu spațiul… păi nu ne spune UE să lăsăm și la porc în cocină spațiu vital, să nu se streseze?).

Există soluții? Există, cum nu: rata asigurării de sănătate mărită pentru persoanele fumătoare (se practică prin SUA), și mărirea prețului pachetului de țigări la nivelul din UE, cam 3-4 euro pe pachet, nu 0.5 ca la noi. Și așa e nevoie de bani la buget. De ce să-mi mărească mie TVA-ul la toate produsele, inclusiv la cele de primă necesitate, când pot fi taxate viciile așa de bine?* Rezultatul va fi o scădere a numărului de fumători, sau o creștere a veniturilor la buget. În ambele situații, mie îmi convine. Și pentru ăia care conving sau ajută copiii să fumeze, soluția cu camera etanșă. Dacă țin așa de mult la plăcerea asta, de ce să le-o refuzăm?

*Yeah, right, când primul ministru e prieten la cataramă cu președintele unei companii de țigări…