Articole Nașpa Rău

Sictir de sictirul vostru

Să presupunem că a venit ziua alegerilor. Dacă sunteți bătrân, vă treziți din pat dimineața devreme, și vă întrebați ce oare pute așa… doar nu ați intrat în putrefacție deja, pentru că nu ați murit încă. Deși la 200 de ani orice e posibil. Nu, nu e asta, răsuflați ușurat, e doar ziua aia din lună. Nu ziua aia din reclamele la tampoane, ci e ziua aceea în care trebuie să faceți baie. Acum o lună ați mai făcut una, de ziua morților, când ați fost la cimitir să prospectați piața imobiliară. Deci vă sculați, vă luați hainele care nici ele nu se simt prea curate, și vă urcați în autobuzul pe care aveți drept de circulație gratuită, pentru a ajunge în celălalt capăt al orașului, la niște prieteni care nu au apometrele instalate, și deci nu va fi mare diferență în nota de plată când vă veți spăla. Un pic mai curat, veți lua din nou autobuzul spre casă, iar apoi vă veți îndrepta spre secția de votare, pentru că știți că acolo se vor întâlni toți prietenii dumneavoastră care încă mai trăiesc. Acolo vi se dă buletinul de vot, și intrați în cabină, unde vă holbați cam o jumătate de oră la literele alea, fără a le înțelege, dar parcă niște trandafiri frumoși vă fac cu ochiul, și vă amintiți că răposatul Viorel avea niște trandafiri așa frumoși pe mormânt… Puneți ștampila cu lacrimi în ochi, iar apoi mergeți și luați din nou autobuzul, ca să ajungeți la biserică taman când popa spune “și pe conducătorii acestei țări, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru împărăția saaaaaaaaaaaa…”

Dacă sunteți aproape ieșit din adolescență, vă treziți pe la amiază, după ce toată noaptea ați fost la discotecă. Vă amintiți că astăzi parcă se întâmplă ceva, și până la urmă ideile vi se limpezesc în cap. Da, astăzi e ziua aia când îi am la picioare, când eu voi putea să o pun, ștampila de vot adică. Îți faci repede freza cu gel, îți arunci pe tine pantalonii ăia cu fundul până la pământ și hanoracul ăla cu glugă de “gangsta”, îți pui căștile pe urechi și te duci spre secția de votare, dând un beep găștii tale să vină și ei acolo. Ajungi la secție, iei buletinul de vot, și după ce intri în cabină cauți rapid numele lui Adrian Mutu. Cum, nu candidează Mutu la președenție? Ce nașpa… Ia să vedem, totuși ce e cu ăștia, probabil toți sunt niște babalâci neinteresanți, hopa, parcă de ăsta am mai auzit, Becali, da, ăsta e cool, e cu fotbalul. Plus că uite, candidează de la partidul noua generație, el e pentru noi. Sau el, sau Vadim, că de el am auzit că e mișto de tot, a promis că omoară niște unguri, foarte bine, că oricum profa de mate e unguroaică și mă scoate din sărite. Și tocilarul ăla de Istvan, numai el are note bune din clasă. Ok, hai să votez cu Vadim. Gata, am pus-o. Îs tare, o să-i povestesc femeii mele că am votat, ea are numai 16 ani, ce tare o să fiu în fața ei, poate nu o să am nevoie nici de cocaină în seara asta.

Dacă nu ești nici adolescent, nici bătrân, te trezești pe la 10, obosit, cu o durere de cap, pentru că ai muncit și sâmbăta, ca să îți impresionezi șeful în speranța că îți va da un salar mai mare, deși ști că e un dobitoc și nu-ți va da. Te uiți în calendar, și vezi că mai ai încă 9 luni până ți se aprobă viza de emigrare în Canada. Înjuri, încetișor, pentru că totuși e Duminică. Dai drumul la radio sau la televizor, și afli că astăzi sunt alegerile. În cap îți răsună acordurile melodiei alea de la Paraziții, aia cu “Mă doare-n p..ă”. Da, cam așa ceva te simți. Dacă votezi cu PSD-ul, se vor îmbogăți ăștia tot mai mult, dacă votezi cu alianța riști să fie din nou o guvernare de rahat, ca în 1996-2000. Și ți-e așa o leneeee, că nu vrei să ieși din casă nici măcar în ălea 5 minute cât e nevoie ca să-ți bagi votul în urnă. Ești sictirit, și nu ai nici un chef să votezi. Vei sta acasă. Vei vota sictirul.

Votați sictirul! El vă va aduce salarii mari, locuințe ieftine, și vedete frumoase și inteligente la televizor. El vă va pune mâncarea în farfurie, el vă va șterge la cur când faceți treaba mare. Votați cu el! Veți obiecta că nici un partid nu va face asta pentru voi. Păi tocmai asta e ideea, că ar trebui să nu mai așteptați să vi le facă altcineva, puneți mâna și faceți-vă, dacă vă lasă sictirul! Vă e scârbă de România, ca unui fost președinte cu înfățișare și minte de țap. Dați vina pe politicieni, dați vina pe societatea românească, spuneți că toate instituțiile sunt corupte. Parlamentul e corupt, dar dacă unchiul e parlamentar, el nu e corupt ci doar face și el ce poate ca să profite de funcție, care nu e pe viață, nu?. Poliția e coruptă, dar dacă aveți un văr în poliție el nu e corupt, ci doar își ajută prietenii și rudele să scape de necazurile cu legea. Patronii sunt corupți și lacomi, dar dacă tata e patron el nu e deloc așa, ci nu are de ales decât să falsifice chitanțe pentru a plăti cât mai puțin impozit la stat, și dă salarii cât mai mici la angajați pentru că nu își permite să dea mai mult. Fiecare vede doar ansamblul, dar nu vede că și el este o mică moleculă fecală în marele ansamblu.

Vreți să vă dau eu argumente pentru a merge la vot? Vă dau! Voi chiar credeți că la alegeri numai cine iese contează? Contează, cum nu, dar după ce ați aflat rezultatul nu vă grăbiți să chirăiți de bucurie dacă a ieșit cine trebuie, sau să înjurați în gura mare dacă nu, ci mai ascultați un pic și restul statisticilor, cum ar fi prezența la vot pe grupe de vârstă, pe categorii sociale, etc. Vouă poate că vi se rupe de statisticile astea, dar puteți fi siguri că partidelor politice nu li se rupe deloc. Să ne gândim la patronul unui magazin universal, pe ușa căruia intră zilnic numai tineri între 18 și 20 de ani, și bătrâni peste 60. Când tu, intelectualul tânăr, intri pe ușa magazinului, să nu te miri că vei găsi doar prezervative cu gust de căpșună, sau CD-uri, pentru cei sub 20 de ani, și în rest medicamente pentru tensiune pentru bătrânii care se gândesc la prezent, și sicrie pentru cei ce se gândesc la viitor. Patronul a studiat grupele de vârstă interesate de magazinul lui, și și-a adaptat oferta. La fel și partidele politice, vor prefera să își arate ouăle sau să promită spectacole sângeroase pentru adolescenții cu drept de vot, sau să le dea gratuitate pe toate liniile de autobuz bătrânilor, să poată ajunge în celălalt capăt al orașului unde uleiul e cu 1000 de lei mai ieftin. Cei care au cap să judece oricum nu sunt interesați de marfa lor.

Dacă nu știți ce să faceți cu sictirul vostru, am eu o idee. Mergeți pe calea ferată, și faceți-vă comod. Când auziți că vine trenul, să vă fie prea lene, prea sictir să vă dați la o parte. Chiar dacă nu veți fi original, măcar știți că nu riscați să vă repetați.

Mergeți la vot. Dacă nu vreți să mergeți din cauză de sictir, mergeți din cauză de fachiu. Ce e aia fachiu? E un sictir de sictir. Este dorința de a da un bobârnac cât de mic, chiar dacă nu profiți personal din asta. Da’ ce mama dracului, măcar să se streseze și ei un pic, pentru că în ultima vreme nici măcar promisiuni nu mai fac, atâta sunt de siguri pe ei. Și dacă ies tot ăștia, măcar opoziția să știe că nu a câștigat din cauză că au fost de rahat, nu că nu a mers lumea la vot. Poate învață ceva.

Anunț: pentru că tot suntem în campanie electorală, vreau și eu să iau o măsură populistă. Și anume, voi publica articole de la cititori, pe tema asta de actualitate, cu condiția să fie bine scrise. Articolele trebuie să fie scrise cu diacritice (dar nu cu inserare de simboluri). Trimiteți în format doc sau html la god@nașparău.