De la public

România – colț de rai

Subiecte gen “Ce e nașpa – ce e fain” in România sunt imposibil de implementat… prea mult de lucru la capitolul nașpa, prea puțin la cel fain. Oricum, măcar subiectele generale tot pot fi abordate.

Eu fac parte din acea generație de fachiu despre care s-a mai vorbit pe aici. Cei care au votat cu sictirul. Nu din lene (în cazul meu secția de votare era în drum spre casă, și la ora la care ajung eu era aproape goală), nu din convingeri politice gen “eu îl vreau pe vecinul Vasile președinte, daca nu îl pot vota nu votez pe nimeni”. Ci pur și simplu pentru că nu au avut pe cine vota, și experiența anilor anteriori a arătat ca aceiași oameni ies indiferent pe cine votezi în România.

În fond, noi votăm un om. Omul ăla își alege un prim-ministru, care alege un cabinet, din care fiecare își alege trepădușii săi. Nu mi se pare o alegere politică viabilă să dau cu zarul la perpulis și să votez, sau să votez cu cine mi se pare răul cel mai mic. Mai bine mă abțin.

Iar la capitolul “fă ceva pentru România”, răspunsul meu este “fac ceva PE România”.

Ia să vedem acum puțin ce a făcut și ce face România pentru tine ca cetățean :

E frumos, șoboricozaurizant chiar, să te gândești la statutul tău ca mândru cetățean român. Ai dreptul, din naștere, să muncești la negru in țări străine, cu foarte slabe șanse să poți face munca la care te pricepi cel mai bine in afară, unde ești doar un cetățean de țară bananieră. Fără banane. Ai dreptul, tot din naștere, să lucrezi in firme străine in propria țară unde sa fii tratat ca outsider (exemple fiind firme in care până și discuțiile personale la care participă doar români sunt interzise in limba română, pedepsite cu scăderea salariului celor prinși, și așa mai departe), și să lucrezi liniștit ca negrul pe plantație. După revoluție cel puțin, ai dreptul să lucrezi in aproape orice domeniu ce există și afara, insă după regulile României (sys-admini și testeri plătiți salarii de 3-4-5 ori mai mici decât ale unui programator – pentru aceeași experiența de lucru – asta când afară salariile sunt in multe cazuri chiar inversate, numai din cauză că românii preferă să incropeasca o rețea, decât să lucreze profesional, iar de testarea produselor incă nu au auzit – ce să mai zic de QA).

Ce pot să mai adaug ? Da, chiar – la capitolul “Tot ce a făcut țara asta pentru tine”, hai să vedem :

Trăiesc într-o casă construită de bunici, din materiale cumpărate de bunici, pe terenul bunicilor. Am fost crescut de părinți, din salariile primite pentru munca depusă (profesori, apoi meteorologi). Școala am făcut-o pe banii parinților. Apoi, ca mândru și voios absolvent de liceu, cu bac-ul in buzunar și lehamite de cretinii din școală, intri în câmpul muncii și tu. Pe mai departe trăiești și te distrezi pe banii tăi, munciți de tine.

Ce face țara ta dragă aici ? Îți bagă frumos mâna în buzunar, și îți ia:

  • asigurare medicală cu care nici la medicul de familie nu te mai poți duce câteodată, apăi spital și alte chestii;
  • pensie, pentru babalâcii ce n-au facut nimic o viață, apoi au pretenții, sau au făcut ceva, dar ce mă încălzește pe mine;
  • altele și altele, ce se duc bine mersi în șomaje aiurea, gratuități pentru cretini, alocații de stat, și plata angajaților și aleșilor în domeniul public (senatori senili adormiți, polițai retardați mental, funcționari sictiriți).

Și după tot ce a făcut țara asta pentru mine, mai exista pretenții că ar trebui să-mi pese ce se mai întamplă?

Mai bine fac pe dracu’n’patru și plec într-o țară civilizată, unde voi fi tratat tot ca negru pe plantație, însă nu și cu umilința de a fi în propria țară. Și unde dacă ai plătit o asigurare medicală poți să mergi liniștit într-un spital când ai nevoie. Unde pot, cu mare greutate, să găsesc un job în domeniile mele de expertiză, unde să fiu plătit măcar proporțional corect.

Sincer, mai bine sictir și cetățean al Miserupiei, decât să-mi pese și să crăp de nervi.

Marius (Tano Prime)

 

N.B. După ce a scris acest articol, Marius și-a luat catrafusele și a plecat în țări mai reci dar cu apă caldă, unde trăiește fericit de mulți ani.